Iskolánk fő céljai közé tartozik a diákok szemléletének formálása annak érdekében, hogy érdeklődéssel figyeljék az őket körülvevő világot. A pedagógusok számos továbbképzésen vettek részt a felzárkóztatás, differenciálás és tehetséggondozás témakörében. Meggyőződésünk, hogy magas szintű tudás átadásával, értékmegőrző szabadidős programok folyamatos biztosításával a közösség számára értékes, aktív felnőttekké neveljük a gyermekeket. Iskolánk programjában kiemelt helyet foglal el a környezeti nevelés, a környezettudatosság kialakítása, következményeként a környezet védelme, tudatos használata, amely maga után vonja a fenntarthatóságot is. Célunk, hogy a tanulók váljanak érzékennyé a környezetük állapota iránt. Legyenek képesek a környezet sajátosságainak megismerésére és értékelésére, a természet és az ember alkotta értékek megőrzésére. Legyen alapelv a személyes felelősségen alapuló környezetkímélő magatartás egyéni és közösségi szinten.
Ezek elősegítői azok a pedagógiai projektmódszerek, melyeket tantestületünk valamennyi tagja ismer és alkalmaz.
Akadálymentesített intézményünkbe a tanulók döntő többsége kerékpárral és gyalogszerrel érkezik, a távolabb lakók tömegközlekedési eszközt (helyközi járatokat, autóbuszt) vesznek igénybe. Az intézményben dolgozó pedagógusok gyakran gyalogszerrel ill. kerékpárral érkeznek. Szelektív hulladékgyűjtés évek óta működik iskolánkban, valamint évente egy alkalommal veszélyes hulladékot és papírgyűjtést is szervezünk a diákok, szülők és helyi vállalkozások bevonásával. Intézményünk dekorációjának létrehozásában nagy hangsúlyt fektetünk a hulladékok újrafeldolgozására, kézműves foglalkozások keretén belül PET palackokból és egyéb hulladékokból készülnek a tantermek, folyosók dekorációi. A madarak védelme, etetése érdekében kettő darab madáretető került kihelyezésre. (Az etetést idén két zsák napraforgómag – szülői felajánlás – oldotta meg:) Az egészséges életmód jegyében működik az Iskolatej valamint az Iskolagyümölcs programunk is. A gyermekek étkeztetésében – a község önkormányzatával karöltve – nagy hangsúlyt kapnak az alacsony só, -cukor és zsírtartalmú ételek, a sovány húsok, a teljes kiörlésű gabonát tartalmazó élelmiszerek, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak tanulóink.
Kupakgyűjtő szívet helyeztek el Csengődön | Aktuális | VIRA
Kezdetét vette a Csengődi Falunapok rendezvénysorozata | Rendezvény | VIRA